Vild med vilje

Til vores generalforsamling blev holdt et indlæg om “vilde haver”. Formålet med at lade noget af sin have vokse “vildt” i stedet for en meget stor græsplæne er at der bliver skabt gemmesteder for insekter og at øge mængden af blomster.

Vilde haver behøver derfor ikke at være vildnis-haver, og det kan samtidig være en inspiration til hvordan man kan få en mere naturvenlighave. Her er tre råd til hvad du kan gøre uden det skal være en kæmpeopgave at komme i gang

Klip græsset mindre

To gange om året skulle være nok – i maj og oktober. Når du klipper græsset sjældnere, giver det plads til at blomster kan nå at vokse ordentligt frem. Har du meget næring i jorden, må græsset gerne være lidt længere inden det bliver klippet om sommeren, fx omkring sankt hans. Det er vigtigt at afklippet fjernes, både for at få næring væk, men også for at få plads til blomster. Hvis man ikke er til at fægte rundt med en le, er en græsslåmaskine med opsamler ligeså fin. Har man en beholder til haveaffald kan den med fordel bruges til bortskaffelse.

Lav et kvashegn

Ikke alene laver du plads til insekter – du slipper også for at bundte dit haveaffald eller køre det til genbrugsstationen. Et kvashegn kan også bruges som blomsterstøtte til at andre planter kan vokse op ad. Fx blomsterkarse, som tilmed kan bruges som pynt i salaten. Kvashegnet kan også være med til at markere et rum i haven, eller være centrum for et bed.

Undgå gift, gødning og muldjord

Hjemmehørende blomsterarter er faktisk ikke særligt glade for næring og fed muldjord. De foretrækker ofte næringsfattig jord, så hvis du endelig er lykkedes med dit vild-projekt, er det ikke nødvendigvis en god ide at give jorden gødning. Ukrudt er typisk også noget som godt kan lide næringsrig jord. Så ved at have en mere næringsfattig jord, giver du ikke alene bedre vilkår for blomster, men også dårligere vilkår for ukrudt. Så er der mere tid til alt det sjove i stedet for at gå rundt og luge. Så slipper du også for at bruge gift, som heller ikke er gavnligt hverken for miljø eller insekter.

Mere?

Der er rigtig meget god information at hente både på internettet og i bøger. Her er et par af forslagene

vildmedvilje.dk er en forening som har til formål at fremme naturvenlige haver. De har fx en guide til græsslåning på deres gør-det-selv-vejledning.

havenyt.dk har et forslag til hvordan man bygger et kvashegn og viser hvordan det kan se ud med planter voksende op ad.