Indsamling af pap og tekstil

Herlev kommune følger som en af kun få kommuner ånden i det EU-deklarativ, som i 2018 blev sat i verden for at mindske mængden af affald vi laver. Deklarativet har udmøntet sig i dansk lovgivning om husstandsindsamlet affald, hvilket er årsagen til at vi skal have en ekstra affaldscontainer på vores grund. Mere konkret indsamles pap nu i en container fordi man på landsplan har set at der generelt er problemer med at pap som blev husstandsindsamlet ofte blev vådt. Vådt pap er et problem for genanvendelsen, så en container på husstanden øger kvaliteten af det indsamlede.

Nedenfor finder du et uddrag af deklarativet, som kan ses i sin fulde længde på EUR LEX: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=LEGISSUM%3Aev0010.

Senest i 2025 skal mindst 55 % af kommunalt affald genanvendes. Dette mål stiger til 60 % senest i 2030 og 65 % senest i 2035.
Senest den 1. januar 2025 indføre særskilt indsamling af tekstilaffald og farligt affald produceret af husholdninger.
Senest den 31. december 2023 sikre, at bioaffald indsamles særskilt eller genanvendes ved kilden (f.eks. ved kompostering).

EU’s lovgivning om håndtering af affald.

Den danske lov om affaldsindsamling overholdes i dag kun af 9 kommuner.

De fleste lande i Vesteuropa er langt bedre til at sortere og genanvende husholdningsaffald. Resultatet er, at danskerne unødigt udleder to millioner ton CO2 (kilde: ing.dk).